Actueel

Nieuws

Wat doet de woningprijs in 2023? Dit denken de grootste banken Lokaal nieuws woensdag 16 november 2022

Wat doet de woningprijs in 2023? Dit denken de grootste banken

De woningmarkt is in het afgelopen half jaar afgekoeld. Waar mensen afgelopen mei nog in de rij stonden voor een woning, ligt het aantal geïnteresseerden nu lager. Voor kopers valt er langzaam weer meer te kiezen, tegen een lagere gemiddelde prijs. Wat verwachten de grotere Nederlandse banken van de woningmarkt in de komende tijd?

Risico op meer huizen onder water nu prijs daalt? Lokaal nieuws woensdag 02 november 2022

Risico op meer huizen onder water nu prijs daalt?

Al vijf maanden op rij dalen de woningprijzen op maandbasis. Bij dalende huizenprijzen bestaat het risico dat woningen onder water komen te staan. Gelukkig is de situatie wel anders dan in bijvoorbeeld 2008 en 2013. We zetten de grootste verschillen op een rij.

Jubelton wordt afgebouwd. Familiehypotheek als alternatief? Lokaal nieuws woensdag 19 oktober 2022

Jubelton wordt afgebouwd. Familiehypotheek als alternatief?

Om de kansen op de woningmarkt gelijk te trekken, wordt in 2023 de jubelton drastisch beperkt. In 2024 wordt die zelfs volledig afgeschaft. Wie zijn kind wil helpen bij het kopen van een woning, moet er snel bij zijn om van het belastingvoordeel te profiteren. Een alternatief is de meer tijdloze familiehypotheek. 

Hypotheekrente stijgt verder. Hoe verlaag je jouw hypotheeklasten? Lokaal nieuws woensdag 05 oktober 2022

Hypotheekrente stijgt verder. Hoe verlaag je jouw hypotheeklasten?

In de afgelopen week voerden banken en verzekeraars massaal verhogingen van de hypotheekrente door. Na eerdere verhogingen heeft de hypotheekrente het hoogste niveau in acht jaar bereikt. Wat kan je doen om jouw hypotheeklasten te verlagen?

Door ontwikkelingen op de financiële markten, is de rente voor vooral langlopende leningen sterk gestegen. Neem een hypotheek met een rentevast termijn van 10 jaar. Deze rente bedraagt nu 3,65 procent, fors meer dan de 0,88 procent begin dit jaar. Een 20-jaar vast rentetermijn ging in dezelfde periode van 1,20 procent naar 3,89. Op een woning van 4 ton is dit een verschil van € 10.760 bruto per jaar.

Prinsjesdag 2022: overzicht maatregelen Lokaal nieuws woensdag 21 september 2022

Prinsjesdag 2022: overzicht maatregelen

Prinsjesdag was in de afgelopen jaren vooral een formaliteit. Dit jaar is het wel anders. Hoge energietarieven en dure boodschappen hollen de koopkracht uit. Een pakket aan maatregelen moet de pijn te verzachten. We zetten de belangrijkste besluiten van Prinsjesdag 2022 voor je op een rij.

Hoge gasprijs maakt huis isoleren aantrekkelijk Lokaal nieuws woensdag 07 september 2022

Hoge gasprijs maakt huis isoleren aantrekkelijk

Het afsluiten van een vast energiecontract is op dit moment nauwelijks mogelijk. De gasprijs piekt en ook de prijs van stroom zit in de lift. Dit maakt het doorvoeren van energiebesparende maatregelen nog relevanter. Je kan de investering vaak al in twee jaar terugverdienen!

Een nieuwbouwhuis kopen? Let op deze aandachtspunten Lokaal nieuws woensdag 10 augustus 2022

Een nieuwbouwhuis kopen? Let op deze aandachtspunten

Kun je het ideale huis maar niet vinden? Of vis je steeds achter het net in deze woningmarkt? Het kopen van een nieuwbouwhuis kan een goed alternatief zijn. De prijs staat vast en de nieuwbouwwoningen worden per loting verdeeld. Verdiep je wel in de verschillen en aandachtspunten. Zo zit de hypotheek bij nieuwbouw iets anders in elkaar.

Nieuwbouwwoning vrij op naam
Een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’ (v.o.n.). Dit betekent dat je een aantal kosten niet hoeft te betalen die bij bestaande bouw wel voor eigen rekening zijn. Het gaat specifiek om de notariskosten en de overdrachtsbelasting.

Hypotheek meeverhuizen om hoge hypotheekrente te ontlopen Lokaal nieuws woensdag 27 juli 2022

Hypotheek meeverhuizen om hoge hypotheekrente te ontlopen

Veel woningeigenaren nemen bij het verhuizen hun huidige hypotheek mee. Zo ontlopen ze de sterk omhoog geschoten hypotheekrente. Het voordeel in maandlasten kan fors oplopen. Toch is het meeverhuizen van je hypotheek niet altijd de beste optie.

De specialist voor jouw vloer kan beste elders in Nederland zitten Lokaal nieuws dinsdag 19 juli 2022

De specialist voor jouw vloer kan beste elders in Nederland zitten

Ben je van plan om in Leeuwarden te verhuizen naar een nieuwe woning, dan start je zoektocht naar een nieuwe vloer vast op google. Je krijgt dan in de meeste gevallen de beste resultaten te zien in de regio Leeuwarden op een beperkte afstand van waar je nu woont. Het wil niet zeggen dat je dan de kwalitatief beste kunststof vloer voorgeschoteld krijgt. Het kan best zijn dat beste leverancier elders in Nederland zit. Verwijder dus in ieder geval voordat je online begint te zoeken je zoekgeschiedenis en cookies. Je krijgt dan misschien heel andere resultaten te zien.

Zoek je echt een bijzonder vloer met een bepaald visgraat motief, dan kan die ene aanbieder met vloeren Amsterdam weleens de perfecte zijn. Een visgraat vloer specialist vind je niet zomaar om de hoek. Voor een hoge kwaliteit visgraat vloer zoals een houten vloer of gietvloer is het beslist aan te raden om echt goed te zoeken en te vergelijken. Daarbij is een visgraat vloer leggen niet iets wat je zelf even snel op een vrije zaterdagmiddag doet. Heb je eindelijk een visgraat vloer gevonden die bij jouw stijl past, laat het dan leggen door een specialist die hiermee volledig op de hoogte is. Zo komt jouw favoriete houtkleur en gekozen patroon perfect tot z’n recht.

Gietvloer prijzen

Wat echt in opkomst is binnen de nieuwbouw is de gietvloer. Dit is eigenlijk de meest duurzame toepassing op de vloer voor je nieuwe woning in Leeuwarden. De komende jaren zal er veel vraag in Leeuwarden zijn naar kwalitatieve vloeren in en andere duurzame toepassingen bij nieuwbouw. Bij dat alles ga je natuurlijk prijzen en kwaliteit vergelijken. Ook gietvloer prijzen vergelijken is dan verstandig. Want je wilt toch altijd de juiste kwaliteit prijsverhouding hebben.

Er wordt de komende jaren veel nieuwbouw in Leeuwarden gepleegd. Hoe groot de ambities van de gemeente Leeuwarden zijn blijkt wel uit het plan Middelsee. Hier komen in totaal 3200 nieuwe woningen. Maar zo ver is het nog niet. De eerste twee wijken waaraan gebouwd gaat worden zijn Havenstad en Wetterstêd. Dat zullen totaal zo’n 750 woningen zijn, die stap voor stap worden ontwikkeld.

Komt er voor een particulier al veel bij kijken als je een nieuwbouw huis wilt kopen en inrichten, daar kost het de gemeenten een enorme inspanning om alles planologisch voor te bereiden en alle voorzieningen zoals openbaar groen en infrastructuur aan te leggen. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels begonnen.

Onderhoud

Ben je er uiteindelijk over uit wat voor kunststof vloer het zal worden, dan speelt naast de kwaliteit en de prijs vanzelfsprekend het onderhoud een rol. Woon je in een zand- of waterrijke omgeving, dan heb je de kans dat je wel eens wat vuil of vochtigheid mee naar binnen neemt. En ben jij het niet, dan kan je hond na een regenbui voor de nodige nattigheid in huis zorgen. Omdat een gietvloer naadloos gemaakt wordt, kan zich geen vuil en stof in naden en kieren opeenhopen. Komt er toch water of modder op de vloer, dan kun je deze eenvoudig met een mop en een emmertje water in een mum van tijd weer schoonmaken. Dan kun je de rest van de tijd heerlijk genieten van je nieuwe huis en interieur.

Kunststof vloeren bezig aan een enorme comeback Lokaal nieuws maandag 18 juli 2022

Kunststof vloeren bezig aan een enorme comeback

Eén van de eerste dingen waar je naar kijkt als je een huis binnenloopt in Leeuwarden nadat je de buitenkant in ogenschouw hebt genomen, is de vloer. De vloer bepaald namelijk voor een groot gedeelte de sfeer in huis. Daarbij valt het op dat de kunststof vloer aan een enorme comeback bezig is. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er een enorme variatie aan kleuren en patronen voorhanden is. Dat kan de keuze soms best wel lastig maken. Eigenlijk kan een kunststof vloer zoals Pvc vloeren elk ander natuurlijk materiaal perfect nabootsen.

De Pvc-vloer kan werkelijk als basis voor elke stijl dienen. Doordat de Pvc-vloer van een hard soort kunststof gemaakt wordt gaat deze ondergrond lang mee en is bovendien makkelijk schoon te maken. WIl je een houtlook? Met Pvc kan het. Wil je de uitstraling van stoer beton? Met Pvc kan het! Wil je een natuurgetrouwe uitstraling van je vloer? Met Pvc kan het. Je ziet de variatie aan bedekking van de vloer is bijna onbeperkt.

Twee werelden

Met de kunststof vloer combineer je het beste uit twee werelden. Wil je bijvoorbeeld de warme sfeer van een houten vloer hebben dan biedt de kunststof vloer een uitgebreide collectie, die vaak niet van echt hout te onderscheiden is. Bij Pvc hoef je je geen zorgen te maken over modderschoenen, colavlekken of een smerige hond, dit soort vloeren is namelijk makkelijk te reinigen omdat Pvc waterbestendig is. Dus simpelweg een emmertje water en een dweil pakken en de vloer ziet er weer spik en span uit.

Gietvloeren

Een ander soort kunststof, met de verzamelnaam van gietvloeren , is veel in nieuwbouwhuizen te vinden is. Deze kunststof vloer maakt op dit ogenblik een enorme opmars mee. Dit heeft vooral te maken met de duurzaamheid van het materiaal. Je hebt er gauw zo’n twintig jaar lang plezier van. Daarnaast is het in veel verschillende tinten aan te leggen, is het slijtvast en makkelijk te onderhouden. Een gietvloer laat daarnaast ook geen water door, dus valt er een beker om of schud de hond zich even flink uit na een wandeling in een regenbui, dan is dat geen enkel probleem. Hoe komt het eigenlijk dat een gietvloer zo makkelijk te onderhouden is. Dat komt omdat het naadloos gegoten wordt. Hierdoor kan er stof en vuil in naden of kieren komen te zitten.

Veel kleuren

Het vooroordeel dat een betonlook gietvloer een saaie uitstraling heeft is beslist achterhaald. Binnen dit segment zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Dit komt omdat je de betonlook gietvloer helemaal naar eigen smaak kunt laten leggen. Daarbij is zelfs een combinatie van kleuren mogelijk. Je hebt de keuze uit meer dan honderd kleuren. Daar een combinatie van kleuren te maken creëer je een uniek en zeer bijzonder effect.

Epoxy vloer

Kies je voor een robuuste vloer die tegen een stootje kan, dan kom je waarschijnlijk uit bij de epoxy gietvloer. Deze vloer is geschikt voor hoge belasting. Vaak wordt dit soort vloeren toegepast in bedrijfsmatige omgevingen. Door de veelal unieke designs vindt het z’n weg ook steeds meer binnen nieuwbouwprojecten van woningen. Eén van de redenen is het feit dat de epoxy vloer perfect te combineren is met vloerverwarming.

Huiseigenaar of huurder? Dit wijzigt er per juli Lokaal nieuws woensdag 29 juni 2022

Huiseigenaar of huurder? Dit wijzigt er per juli

Zoals ieder jaar wijzigt er het een en ander per 1 juli. Dit is ook het geval op het gebied van wonen. Goed nieuws is de btw-verlaging op energie. Daarnaast worden rookmelders verplicht in iedere woning. Deze veranderingen kun je verwachten

 

Bruto maandlasten hypotheek verdubbeld sinds januari Lokaal nieuws vrijdag 17 juni 2022

Bruto maandlasten hypotheek verdubbeld sinds januari

De bruto maandlasten voor een gemiddelde woning met een aflossingsvrije hypotheek zijn verdubbeld ten opzichte van het begin van dit jaar. Veroorzaker is de sterke rentestijging, gecombineerd met de relatief hoge huizenprijzen. Technologiebedrijf Calcasa bracht de details in kaart over deze lastenstijging.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Leeuwarden.

Aanmelden